minispoorboekje

Het ontwerpen van een mooie miniatuur spoorbaan

Ik ben de voorzitter van de Spoorbaan Hobbyist Vereniging en de trekker van deze website. Om die reden krijg ik regelmatig vragen met betrekking tot het aanleggen van een spoorbaan.

Deze vragen hebben met name betrekking op vragen als ‘Hoe maak je dit?’, ‘Hoe doe je dat?’, ‘Hoe heb jij dit gedaan?’, ‘Wat zal ik hiermee doen?’. ‘Waar koop je dit of dat?’, enzovoort. Ik beleef lol aan het beantwoorden van deze vragen. Het zijn vragen die betrekking hebben op mijn hobby en ik beleef plezier aan mijn hobby. Als pensionaris vind ik het niet erg om tijd te besteden aan mijn hobby en aan bij-activiteiten als het beantwoorden van vragen van andere hobbyisten en hen op weg helpen.

De meeste vragen die ik ontvang, hebben betrekking of zijn gerelateerd aan de volgende vraag: Hoe maak ik een mooie miniatuur spoorbaan?

Mensen hebben toch vaak een bepaald beeld bij een miniatuur spoorbaan. Dit beeld is vaak afgeleid van een nostalgisch dorp met sporen en treintjes wat meer lijkt op een Amerikaans dorp dan een Europees dorp, gek genoeg. Het lijkt alsof een miniatuur spoorbaan een representatie is van een nostalgisch beeld in het hoofd van de hobbyist en dat dit nostalgisch beeld is afgeleid van andere zaken. In de bergen worden bijvoorbeeld vaak berghutjes en typische Zwitserse berghuisjes geplaatst, terwijl dit qua stijl en architectuur absoluut niet overeenkomt met het dorp aan de voet van de ‘berg’. Of verschillende tijdens worden door elkaar gebruikt in het dorp. Kortom: het miniatuurdorp en de spoorbaan zijn een nostalgische representatie van hoe men denkt dat het moet.

Maar ach, het is een hobby. De hobbyist mag doen wat hij of zij wilt. Ze mogen hun fantasie de vrije loop laten gaan. Ze denken dat ze hun fantasie de vrije loop laten gaan, terwijl ze vaak binnen strakke kaders werken van hoe men denkt dat het moet. Het belangrijkste bij een hobby is dat men lekker bezig is en iets creëert, want dit helpt bij het leegmaken van het hoofd en het ontspannen.

Een mooie miniatuurbaan zou een baan moeten zijn die een weerspiegeling is van je eigen voorkeur, creativiteit en je eigen beeld bij dingen. Wat zijn mooie herinneringen? Waar denk je met plezier aan? Wat vind je mooi, vrolijk, interessant? Die dingen zou je moeten verwerken in een spoorbaan en miniatuurdorp.

Daarnaast is het goed om een baan aan te leggen die flexibel is. Wanneer je veel plezier haalt uit het ontwerpen en aanleggen van je baan, moet je ervoor zorgen dat je dingen kunt veranderen en aanpassen. Dan blijf je plezier houden in je hobby en kun je dingen wijzigen zonder intense of lastige ingrepen te hoeven doen.

Sommige mensen hebben simpelweg minder creativiteit en kopen dingen die ze neerzetten. Andere hobbyisten halen veel plezier en voldoening uit het zelf ontwerpen en maken van miniatuur objecten. Wanneer dit ook bij jou past, waag je hier dan aan. Kijk in hoeverre het lukt. Waarschijnlijk zal je veel objecten maken waarvan je zelf denkt dat ze niet zijn gelukt. Dat is niet erg, want dan begin je gewoon opnieuw. Je leert door het maken hoe je dingen het beste aan kunt pakken om het beste resultaat te krijgen.

Heb dus vooral veel plezier erin.